Llet o begudes vegetals?

2018-08-13

En l'actualitat, disposem d'una varietat de llets bastant gran, però també és interessant destacar que han sortit al mercat, les begudes vegetals, com són la de soja, arròs, civada, espelta, kamut, coco, ametlles, entre d'altres, i que els consumidors, cada vegada són més, els que les proven i canvien el consum de la llet per aquestes begudes.

Perquè pugueu diferenciar-les, i veure si us interessa més el consum de llet o d'aquestes begudes anem a tractar una mica el tema a fons.

La llet és un aliment líquid, de color blanc, amb un contingut de nutrients excel·lent, i es pot considerar que és l'aliment més complet que existeix.

Conté:

  1. Hidrats de carboni: lactosa
  2. Proteïnes: caseïna, lactoalbúmina.
  3. Greixos: àcids grassos saturats (llet sencera)
  4. Vitamines: B2, A i D
  5. Minerals i aigua: calci, sodi

Veient una mica el resum bromatològic de la llet, podem observar, que la seva font de carbohidrats és la lactosa, les persones de la qual que siguin intolerants no podran prendre-la, ja sigui sencera, semi o descremada (solament la llet sense lactosa i depèn del grau d'intolerància).

Podem també destacar que és una molt bona font proteica, ja que conté entre 3.5 i 4 gr de proteïna. Els seus greixos pel contrari, si es tracta de llet sencera, conté uns 3.5g de greix saturat (greix no cardiosaludable), encara que si prenem la semi o la descremada, disminueix la seva concentració de greix.

Les vitamines destacades són la B2, i l'A i D que es troba en la part grassa de la llet, per tant cal contemplar que si aquesta es consumeix descremada pot ser que no es trobin (tret que siguin afegides, posteriorment).

Quant a minerals trobem el Calci com més important, essencial per als ossos i amb una concentració bastant elevada, 120mg per cada 100ml de llet (és a dir un got de 200ml de llet conté uns 240mg de Calci - al dia cal consumir uns 1200mg de calci).

A part conté sodi i aigua en un 87%, per tant, també ens hidrata.

Valorant aquesta composició, podem veure que la llet és un aliment molt nutritiu, però amb una elevada composició de greixos saturats, en la llet sencera o productes derivats làctics sencers. Aquest tipus de greix no és cardiosaludable, s'acumula a les artèries i és inflamatori, per tant, depèn de la persona no seria adequat. I finalment tenim el tema de la lactosa, que algunes persones no podran tolerar, però tenim algunes alternatives al mercat.

Si volem comparar o avaluar les begudes vegetals que podem trobar al mercat, hem de diferenciar que algunes vénen enriquides en calci i unes altres no. Per tant el punt número 1, és que les que no vénen enriquides en calci, seran bastant pobres en aquest mineral i per tant no ens substituiran la llet en aquest sentit.

Quant a carbohidrats hem de dir que no ens aporten lactosa, i per tant seran aptes per tots els intolerants, els sucres que ens aporten seran diferents, ja que cada cereal, llegum, fruita seca o fruita ens aportarà un % diferent de carbohidrats, que en general seran simples, i una de les begudes amb més quantitat de sucres serà la d'ametlles.

Les proteïnes no seran tan completes com en el cas de la llet, ja que vindran també del fruit o cereal, encara que seran de gran qualitat. En el greix si podem veure la diferència, i és que el seu contingut greixós serà generalment baix, i la composició és insaturada. Per tant, serà un greix saludable, protector cardiovascular i antiinflamatori.

El contingut en vitamines i minerals, serà diferent en cadascuna d'elles, algunes més riques, en sodi, o en fòsfor, i les enriquides en calci ho contindran també. Això si, com no tenen el greix saturat no contindran la vitamina A i D. Moltes vegades el que fan és afegir vitamina D i B12, per compensar manques nutricionals.

El contingut en aigua, és semblat al de la llet i per tant seran begudes hidratantes i refrescants.

Per tant, cada persona haurà de valorar quin tipus de beguda vegetal o quin tipus de llet li aporta els seus millors beneficis. No podem dir que unes siguin millors o pitjors que unes altres, però sí, que cadascuna d'elles, té unes qualitats diferents i ens aporta uns beneficis o desavantatges.

Escrit i publicat per Nara Domingo - Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica