Dolor crònic i alimentació

2018-07-02

Un dels temes més difícils de tractar i que porta més controvèrsia entre especialistes mèdics i altres professionals de la salut, és el dolor crònic.
Podem parlar de múltiples tipus de dolor, ja sigui una fibromialgia, una fatiga crònica, una artrosis degenerativa, osteoporosi, hèrnia discal, dolor pèlvic crònic, endometriosis, un dolor neuropàtic o una síndrome miofascial, o qualsevol dolor que superi els 6 mesos, parlarem de dolor crònic, el qual roman en el nostre cos per acompanyar-nos la resta de la nostra vida.

Quant a la nutrició tenim a les nostres mans una gran varietat de nutrients per disminuir el dolor crònic, el qual ens ajudarà a portar una vida amb més qualitat i millor salut.
Entre els diferents aliments que tenim proveïment al mercat, cal potenciar els aliments no processats, és a dir, els aliments naturals, i si pot ser de proximitat, ja que tindran concentracions més elevades de nutrients i seran més frescos.

En conclusió, una dieta per reduir qualsevol tipus de dolor es basa en:

  1. Antiinflamatoria, potenciant el Omega 3 i el AOVE (reduir els aliments inflamatoris de la dieta)
  2. Basificante (diminuir els aliments acidificantes de la dieta).
  3. Rica en antioxidants.
  4. Herbes i espècies aromàtiques riques en principis actius.
  5. Reduir o eliminar el gluten de la dieta, ja que és inflamatori.
  6. Potenciar, depèn de cada cas, suplements naturals (fitoteràpia).

Començarem pel punt número 1, una dieta antiinflamatoria rica en Omega 3, vol dir que hem d'augmentar el consum de peix blau (sardines, anxoves, salmó, tonyina, verat, etc.) i quant als productes vegetals, tenim la fruita seca, com les nous, i les llavors de chía, cànem i lli, a part dels olis vegetals, com són el de lli, soia, blat de moro (encara que aquests olis mai s'han d'utilitzar per cuinar).
A part, el AOVE (oli d'oliva verge extra) ens aporta nutrients antiinflamatoris i antioxidants, que prevenen l'envelliment i les malalties cardiovasculars, per la qual cosa, també, ens ajudaran amb el dolor crònic. Sempre s'aconsella consumir-ho en cru, que és quan tenen les seves propietats intactes.

D'altra banda disminuirem els productes inflamatoris com són les carns (sobretot la vermella i grassa), embotits, productes processats, llet i làctics d'origen animal (sobretot de vaca) brioixeria i pastisseria, cereals refinats (sobretot els que contenen gluten): pa, pasta, arròs blanc, etc. , els sucres en general, productes TRANS, l'alcohol, additius alimentaris.

En el punt número 2, tenim els aliments basificants, on trobarem aliments com són les verdures i hortalisses (menys el tomàquet), la patata o boniato, les llegums, fruites, algues, fruites dessecades, ametlles, la mel, les olives, entre uns altres, i disminuirem els aliments acidificants com són: carn, ous, peix (aquí farem una excepció per ser antiinflamatori), cereals, tomàquet, formatge fresc, sucre, cafè, te, cacau, xocolata, cacauets, avellanes i nous (aquí farem una altra excepció en ser antiinflamatories).

En el punt número 3, potenciarem els aliments rics en antioxidants, com són les fruites tipus gerds, nabius, mores, en aquest cas tindrem les fresques, però també tenim l'opció de les congelades que també són una bona opció, ja que no disposem d'elles tot l'any. I en general, totes les verdures, hortalisses i fruites amb colors vermells, ataronjats, grocs, morats, etc. ens aporten antioxidants diferents i saludables per al nostre organisme, per això és important incloure'ls en la nostra alimentació diària, tant en cru com cuinats. En cru sempre ens aportarà el màxim de tots els antioxidants. Quan els cuinem, depèn del tipus de cocció, podem destruir alguns (sobretot si són coccions llargues com el bullit).

En el punt número 4 tenim una dieta rica en herbes i espècies aromàtiques. Cada cas és un món, però avui dia tenim moltes plantes que ens aporten una quantitat de nutrients molt antiinflamatoris. Els més importants són la cúrcuma, el gingebre, l'all, entre uns altres. Els podem trobar de forma natural i després en càpsules, on estaran més concentrats els seus principis actius.

També podem fer infusions per calmar diversos tipus de dolor, en aquest cas hem de valorar el dolor i el tipus de persona i les seves malalties.

En el punt número 5, trobem el gluten, una proteïna que està en molts aliments, sobretot en cereals i productes processats i envasats. Encara que no siguem intolerants, cal destacar que el gluten conté una sèrie de substàncies inflamatories per al nostre organisme, per tant, si deixem d'incloure-ho en la nostra dieta, notarem un canvi important. Avui dia, disposem de molts cereals i pseudocereales sense gluten, que són menys acidificantes i menys inflamatorios, com són el blat sarraí, el mill, la quinoa, l'arròs vermell, l'amarant, teff, blat de moro, entre d'altres. També, dir que molts productes contenen gluten com a ingredient, per tant, els productes envasats sempre poden ser suceptibles a contenir-ho, així que serà convenient llegir les etiquetes.

El punt número 6, podem dir que cada tipus de dolor és un món i cada persona també. Per tant, el que li va bé a un, no vol dir que li vagi bé a un altre. Així que el més important és individualitzar la dieta i trobar els suplements naturals més aptes per a cada tipus de persona i malaltia. De vegades, és qüestió de provar i veure si realment ens fa efecte, i realment trobar l'adequat per a nosaltres. També és important prendre-ho durant un temps i després fer descansos o si el pacient millora, deixar de prendre-ho.


Escrit i publicat per Nara Domingo - Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica