Al·lèrgies i intoleràncies alimentaries

2018-06-18

Avui dia sabem la importància del menjar bé, "som el que mengem", però de vegades no parem esment al nostre cos, a les nostres digestions i a diferents símptomes externs, no saludables, que els associem a la normalitat, quan no ho són.

Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries estan a l'ordre del dia, quantes vegades hem escoltat persones que diuen..."això sembla que no em senti bé..." "tinc l'estómac inflat..." " la meva femta és molt abundants i de vegades faig molta diarrea..." " la llengua em pica o s'infla quan menjo gambes..." són nombroses les frases que podem escoltar de diverses persones, que segurament no saben que tenen una al·lèrgia o una intolerància alimentària, i creuen aquest mal estar "és alguna cosa normal".

Aquí hauríem de diferenciar les dues malalties, perquè no tenen gens que veure, encara que de vegades les barregem i pensem que són el mateix.
Una al·lèrgia alimentària, és una resposta immunològica exagerada que produeix el cos en ingerir determinats aliments. Es produeix per un error del sistema immunitari (de defensa) i aquest sistema genera una sèrie de substàncies, com la histamina que genera l'al·lèrgia.

Els símptomes de l'al·lèrgia poden ser des de lleus a molt greus, i pot aparèixer, des d'uns segons després d'ingerir l'aliment fins a passades les 24 hores. Les més típiques són: erupció cutània, tos, asma, picor, inflor cara i gola, dolor abdominal, nàusees, vòmits, fins a dificultat respiratòria, palpitacions, mareig, xoc anafilàctic, amb el risc de mort.

Per tant, és MOLT IMPORTANT saber que és cas d'al·lèrgia alimentària, els símptomes que es desencadenen poden arribar a ser molt greus i pot fer falta atenció hospitalària. I saber que no fa falta, de vegades, ingerir gran quantitat d'aliment, sinó unes simples "traces" (que més endavant parlarem d'això) poden desencadenar aquest xoc anafilàctic.
Les més comunes són al·lèrgia a la fruita seca, marisc, llet, ou, peix, llegums i fruita.

Pel contrari, la intolerància alimentària és quan l'organisme no assimila correctament un component d'algun aliment i no intervé el sistema immunitari.

Els símptomes més freqüents són nàusees, vòmits, diarrees àcides, femta flotant, defecación explosiva, dolor abdominal amb inflor i distensió, espasmes, etc. En aquest cas, hi ha persones que poden consumir quantitats d'aquest aliment sense que li donin símptomes i unes altres que no poden consumir gens d'aquest aliment, per tant, cal valorar el grau d'intolerància que es pateix. No hi ha risc de mort en aquest cas, i no sol haver-hi atenció hospitalària d'urgència, encara que si se solen visitar diversos especialistes mèdics en sistema digestiu, per saber el que succeeix.
Les més comunes són la intolerància a la LACTOSA, FRUCTOSA, GLUTEN (celíac), entre unes altres.

En tots dos casos, és molt important l'exclusió d'aquests aliments i uns altres que continguin aquest aliment, substància o additiu alimentari. En els casos més extrems com seria l'al·lèrgia alimentària és molt important mirar totes les etiquetes dels aliments envasats i excloure si tenim algun dubte o no coneixem l'additiu en qüestió. En el cas d'una persona celíaca o amb una intolerància alimentària amb grau sever, també hauríem de mirar les etiquetes dels productes i excloure tots els que portin traces, additius o substàncies que ens puguin fer mal.

Per concloure, cal matisar que és un tema de gran importància per a la nostra salut i que hem d'abordar en cas de patir algun tipus d'al·lèrgia o intolerància alimentària.Escrit i publicat per Nara Domingo - Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica